Dodana: 28 lipiec 2018 09:15

Zmodyfikowana: 28 lipiec 2018 18:07

Festiwal Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski już dziś startuje w Drohiczynie

Po raz kolejny trzy województwa: podlaskie, podkarpackie i lubelskie będą wspólnie promować swoje bogactwo kulinarne, kulturę i zwyczaje. Już dziś (28 lipca) w Drohiczynie startuje to wydarzenie. W środę, 25 lipca w kompleksie agroturystycznym "Ziołowy zakątek" w Korycinach odbyła się konferencja zapowiadająca festiwal.

Ilustracja do artykułu glowneNa kulinarnym szlaku Polski Wschodniej - konferencja prasowa 25 (15).jpg

"Kulinarny szlak wschodniej Polski" to wspólna inicjatywa trzech województw, które w 2016 roku zdecydowały, że chcą razem poprzez kulinarne dziedzictwo swych ziem dotrzeć do jak najliczniejszego grona odbiorców.

Lubelszczyzna, Podkarpacie i Podlaskie wspólnie promują lokalne atuty, kulturę, atrakcje turystyczne i co najważniejsze – lokalnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej najwyższej jakości. Idea tego przedsięwzięcia polega na prezentacji bogactwa regionów w trakcie „wędrującej imprezy”. Dlatego corocznie odbywa się ono w wybranych miejscowościach trzech województw. W tym roku odbył się już festiwal w Bychawie (woj. lubelskie), w Narolu (woj. podkarpackie). Przed nami podlaska edycja, właśnie w Drohiczynie.
- Chcemy poprzez wspólne działania promować dokonania kulinarne naszych regionów, ale też kulturę i tradycję – podkreślił podczas konferencji Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego. – Przez tych kilka lat dorobiliśmy się własnego logo, które mam nadzieję będzie coraz bardziej rozpoznawalne. A naszym partnerom z innych województw chciałbym podziękować, że są z nami od lat.

Zofia Kochan, dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, zaprosiła uczestników konferencji do odwiedzenia stoisk wystawców: - W Narolu stoiska były bogate i ciekawe. Teraz też będzie podobnie. Zaprezentujemy to, co na południu wschodniej Polski jest tradycyjne i ciekawe. Gratuluję wyboru miejsca Festiwalu. Drohiczyn to niezwykłe i piękne miasto. 

- To już trzecia edycja. Pamiętam ile wątpliwości było przed organizacją pierwszej... Teraz, po trzech latach, mamy już pewność, że  było warto – dodał Łukasz Gołąb, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.

Podlaska odsłona Festiwalu Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski odbędzie się w Parku Miejskim w Drohiczynie i zostanie połączona z Dniami Drohiczyna.

- Cieszę się bardzo, że Festiwal już po raz trzeci zawędruje do historycznej stolicy Podlasia – mówił podczas konferencji Wojciech Borzym, burmistrz Drohiczyna. – Kulinarnej prezentacji regionów towarzyszyć będzie szereg wydarzeń takich jak m.in. wystawa koni, spływ kajakowy Bugiem, występy muzyczne, w tym koncert Kasi Kowalskiej.

Uczestnicy Festiwalu smakołyki trzech regionów znajdą w specjalnie wydzielonym miasteczku. Pojawią się tam stoiska z m.in. wyrobami cukierniczymi, sokami owocowymi, serem kozim, przetworami owocowymi, cydrem rzemieślniczym, octem jabłkowym oraz ziołami i mieszankami ziół. Swoją obecność zadeklarowało już kilkudziesięciu producentów. Dodatkowo przewidziane są pokazy kulinarne. Natomiast wystawcy z trzech województw będą mieli szansę na wygraną w konkursach na najciekawsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt. Pojawią się tam również namioty informacyjno-promocyjne województw zaangażowanych w organizację festiwalu.

 

ms
video: Bogdan Bednarek

facebook