Dodana: 5 marzec 2018 20:49

Zmodyfikowana: 6 marzec 2018 10:25

Dziewczyny z Sokółki bezkonkurencyjne w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Gotuj z klasą” (VIDEO)

Angelika Gut i Natalia Kozłowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce pokonały jedenaście drużyn zespołów kulinarnych ze szkół rolniczych (z klas o profilu gastronomicznym) z całego województwa i zdobyły I miejsce w konkursie kulinarnym „Gotuj z klasą” zorganizowanym przez Marszałka Województwa Podlaskiego.

Ilustracja do artykułu glowne.JPG

Ale zanim doszło do ogłoszenia wyników, dwanaście dwuosobowych zespołów zachwycało jury swoimi kulinarnymi dokonaniami i kreatywnością. Podczas ogłaszania wyników nie zabrakło nerwowego oczekiwania, łez wzruszenia i wielkiej radości. Konkurs okazał się sukcesem i już teraz zapowiedziano jego kolejne edycje.

Za organizację konkursu odpowiadał Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP w Białymstoku. Nad całością imprezy czuwała Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora tego departamentu.

Jak przyznał przewodniczący jury – Karol Okrasa, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce – poziom konkursu był bardzo wyrównany i różnica między zdobywcami pierwszych miejsc była bardzo niewielka. Dlatego też – choć na początku tylko zdobywcy pierwszego miejsca mieli dostać w nagrodę zaproszenie na staż w restauracji prowadzonej przez Karola Okrasę; to w konsekwencji – i z uwagi na bardzo wysoki poziom i zaangażowanie – taki staż został zaroponowany trzem pierwszym drużynom.

A kolejne miejsca zdobyli:

II miejsce: Hubert Sylwisty i Kacper Bejlik z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach

III miejsce: Katarzyna Wróblewska i Paulina Zyskowska z zespołu szkół w Wojewodzinie

Wyróżnienie zaś przypadło: Anicie Odachowskiej i Agacie Smorczewskiej z Zespołu Szkół nr 4 w Bielsku Podlaskim.

Ale już sama obecność Karola Okrasy była dla wielu młodych kucharzy prawdziwą nagrodą. A ten – w czasie konkursu niestrudzenie udzielał rad przy przygotowywaniu potraw, dodawał otuchy, a już po zmaganiach – pozował do zdjęć i składał autografy. Co więcej – już po zakończeniu i rozdaniu nagród podszedł do każdej z ekip i graulował wszystkim i każdemu z osobna. Obiecał też zorganizowanie warsztatów dla wszystkich uczestników, a chętni otrzymali też zapewnienie o możliwości stażu w jego restauracji w czasie wakacji. Było więc to ze wszech miar udane i bardzo pouczające spotkanie. I to zarówno dla uczniów jak i ich nauczyieli, którzy nie mniej od nich przeżywali zmagania swoich podopiecznych.

- Co pociąga mnie w tym zawodzie najbardziej to to, że za każdym razem, nie ruszając się z kuchni, mogę jeździć po świecie i tworzyć. Na to tworzenie przyjdzie jeszcze dla was czas, kiedy będzie „odpływać”; wielokrotnie też w czasie tej podróży się pomylicie, jak i ja się myliłem – ale na tym polega sztuka tworzenia. I zawsze mówię, że najważniejsze to kochać ten zawód, bo wtedy nie będziecie czuć, że pracujecie po kilkadziesiąt godzin, siedem dni w tym tygodniu. Zrozumieć tę ulotną sferę tworzenia, kiedy coś tworzycie, to jest wspaniałe. Jeśli będziecie rutynowo podchodzić do tego zawodu, to wam się znudzi wcześniej czy później. Nie można się zamknąć we własnej klatce. – mówił na zakończenie konkursu Karol Okrasa. - I pamiętajcie, że dzisiaj na podium nie stają ci, co źle gotują, ale ci, którzy popełnili więcej błedów. Tak jest w każdym konkursie kulinarnym. Dzisiaj są sami najlepsi. Wszyscy jesteście bardzo dobrzy, w tym co robicie. Przegrani, to nie ci, którzy nie stanęli na podium, ale ci, którzy w ogóle nie sprówbowali. Dzisiaj się nie udało. Trudno. Ale trzeba próbowac dalej. W gastronomii trzeba uczyć się codziennie.

Gratulacje młodym adeptom sztuki kulinarnej złożył też Stefan Krajewski.

- Bardzo wam wszystkim dziękuję za dzisiejszy dzień, bo dla nas to sygnał, że ta inicjatywa ma sens. To jest najważniejsze. Nie ma dzisiaj przegranych, bo ci, którym dzisiaj się nie udało, za rok mogą stanąć na podium. A i oceny są subiektywne, każdy z nas ma przecież inny gust. Dlatego gratuluję wszystkim – powiedział Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlasiego obiecując tym samym kolejną edycję.

Zobacz retransmisję z ogłoszenia wyników:

 

Zmagania młodych podlaskich kucharzy oceniało jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który w ubiegłym roku otrzymał także tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego. On także był fundatorem nagrody głównej w konkursie – stażu w ekskluzywnej restauracji.

W obradach jury uczestniczyli także:

Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, nadzorujący Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich organizujący konkurs; Arleta Żynel, doradca kulinarny, Mistrz Kuchni, Założycielka Podlaskiej Akademii Kulinarnej; Andrzej Lechowski, Dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku, historyk, autor wielu książek o historii Białegostoku, popularyzator wiedzy o tradycji i codziennym życiu naszych przodków, pasjonat kultury również kulinarnej; Renata Reda, dziennikarka Polskiego Radia Białystok, prowadząca na antenie cykliczny program „Smaki Podlasia”, zaangażowana w podejmowanie działań związanych z ocaleniem tradycji kulinarnej naszego województwa; Magdalena Gendźwiłł, pochodząca z Białegostoku autorka bloga kulinarnego Crust and Dust, który w 2012 roku otrzymał tytuł Kulinarnego Bloga Roku 2012, wielbicielka tradycyjnych produktów podlaskich.

(mk, at)

 

facebook