Dodana: 12 styczeń 2010 11:33

Zmodyfikowana: 12 styczeń 2010 11:33

Kalendarz Bociani

 

 

Styczeń
Bociany białe zimują w Afryce. Co roku w Polsce zostaje od kilku do kilkunastu sprawnych, lotnych ptaków.

Luty
Początek wiosennej wędrówki. Bociany kierują się w stronę lęgowisk. Dziennie pokonują około 250 kilometrów. Zatrzymują się na krótką regenerację sił.

Marzec
Na początku miesiąca bociany przekraczają Kanał Sueski. Następnie lecą wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego przez Turcję, cieśninę Bosfor na północ Europy. W ostatniej dekadzie marca pierwsze bociany są już w Polsce.

Kwiecień
Czas na zajmowanie gniazd. Największym powodzeniem „cieszą się” te najlepiej usytuowane. Czasami dochodzi nawet do walki bocianów o tereny lęgowe. Kwiecień to również początek wysiadywania jaj.

Maj
Po upływie 34 dni na świat przychodzą młode. Pary bocianie zaangażowane są w intensywne karmienie i wychowywanie piskląt.

Czerwiec
Młode szybko rosną. Potrafią już stać na gnieździe. Zaczynają systematyczne ćwiczenia mięśni skrzydeł.

Lipiec
Młode bociany osiągają rozmiary dorosłych osobników. Wspólnie z rodzicami wypuszczają się na żerowiska. Doskonalą sztukę latania.

Sierpień
Czas przygotowań do długiej wędrówki. Intensywnie żerują gromadząc siły. Bociany zbierają się w stada (tzw. sejmiki). W ostatniej dekadzie miesiąca większość z nich wyrusza w drogę na południe.

Wrzesień
Bociany są w podróży. Odpoczywają co pewien czas - zazwyczaj wystarcza im dzień lub najwyżej dwa dni. Dopiero w Izraelu zatrzymują się na dłużej, bo na około dziesięć dni. Pod koniec miesiąca docierają do Egiptu.

Październik
Niektóre bociany zostają w Sudanie, Etiopii. Większość podąża dalej na południe Afryki.

Listopad
Część ptaków zatrzymuje się na zimowiska w Kenii i Zambii. Dla innych wędrówka trwa nadal.

Grudzień
Najbardziej wytrwałe bociany docierają do Afryki Południowej (Republiki Południowej Afryki). Tu następuje koniec podróży.

Fot. Archiwum PTOP

facebook