Dodana: 19 kwiecień 2019 11:03

Zmodyfikowana: 19 kwiecień 2019 11:03

Walka o finał konkursu „Gotuj z klasą” w Wojewodzinie

Ośmioro uczniów podzielonych na cztery dwuosobowe zespoły stanęło ze sobą w kulinarne szranki podczas półfinału szkolnego (15 kwietnia) konkursu „Gotuj z klasą” w Wojewodzinie. To Joanna Bagińska i Dominika Akacka, uczennice drugiej klasy miejscowego Zespołu Szkół im. ks. J. K. Kluka, ujęły komisję konkursową smakiem i wyglądem potraw, dzięki czemu powalczą w majowym finale z przedstawicielami pozostałych placówek z regionu.

Zdjęcie grupowe uczestników konkursu wraz z komisją konkursową

Uczestnicy gotowania w Wojewodzinie mieli za zadanie przygotować przystawkę, danie główne i deser. Ważnym aspektem komponowania konkursowego menu było uwzględnienie produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych.

– Poniedziałkowe starania wszystkich uczestników zrobiły duże wrażenie na komisji konkursowej. Każdy z uczniów wniósł w to wydarzenie wiele pracy i element zaskoczenia, z czego wynikały wyrównane szanse na zwycięstwo – oceniła Joanna Bagińska, jedna ze zwyciężczyń półfinału.

­– Do finału może dostać się jednak tylko jeden zespół. Jury konkursowe zdecydowało, że to my będziemy reprezentować naszą szkołę w finale. Już dziś obiecujemy, że postaramy się wypełnić ten zaszczyt jak najlepiej, a nasze koleżanki i kolegów prosimy o trzymanie kciuków – wtórowała jej Dominika Akacka.

Zwycięstwo dziewczyn w etapie szkolnym, daje im „bilet” do finału, w którym o laur zwycięstwa powalczą z dwuosobowymi zespołami z dziesięciu pozostałych szkół biorących udział w konkursie. Najlepsza dwójka, poza nagrodami od Samorządu Województwa, dostanie zaproszenie na dwutygodniowy staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy.

– Konkurs Gotuj z klasą na etapie eliminacji szkolnych spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem uczniów. Widoczne było ich ogromne zaangażowanie, staranność przygotowania dań konkursowych – oceniła Zdzisława Choynowska, dyrektor Zespołu Szkół w Wojewodzinie.

Szefowa placówki podkreśliła także wyrównany poziom szkolnego półfinału.

– Cieszę się, że Urząd Marszałkowski kontynuuje stworzony w ubiegłym roku format konkursu, bo dla uczniów jest to bezcenne doświadczenie, a nagrody dają ogromną motywację do dalszej nauki ­–  podsumowała pełen emocji dzień dyrektor Choynowska.

Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotuj z klasą” jest koordynowany przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP.

ms

facebook