Dodana: 21 listopad 2018 10:46

Zmodyfikowana: 21 listopad 2018 10:46

Politechnika Białostocka świętuje Ogólnopolski Dzień Erasmusa. Kulinarne potyczki pomiędzy studentami z różnych krajów świata

25 listopada przypada Ogólnopolski Dzień Erasmusa. Ale już dziś, 20 listopada odbyły się Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej. 10 międzynarodowych drużyn – Hiszpania, Portugalia, Turcja, Zimbabwe, Ukraina, Kigistan, Ghana-Uzbekistan, Turcja-Rumunia, Chiny i Francja przygotowało swoje narodowe potrawy, a uczelniane jury oceniło smak, wygląd, sposób podania oraz jakość współpracy drużyny przygotowującej danie.

Ilustracja do artykułu potyczki kulinarne PB (21).JPG

Kulinarne potyczki wygrała drużyna Ghana-Uzbekistan, drugie miejsce zajęła drużuna z Chin, a trzecie z Ukrainy. W nagrodę otrzymali kosze regionalnych potraw i fartuchy szefów kuchni.

Mieszkańcy Domów Studenta Politechniki Białostockiej uczą się, bawią i często wspólnie gotują. Zazwyczaj przygotowują swoje rodzime potrawy, których przepisy i smaki dobrze znają. Tym razem jednak spróbowali czegoś nowego. Wcielili się w role szefów kuchni, którzy uczyli polskich kolegów przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań. Każda z dziesięciu czteroosobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, przygotowała oryginalną potrawę. Efekty ich pracy oceniła specjalna komisja, z przewodniczącym Jury rektorem Lechem Dzienisem na czele. Oceniane były nie tylko walory smakowe, ale i prezentacja dania oraz sposób podania i współpraca w kuchni. Studenci mieli do dyspozycji wyremontowane kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Delta. Na przygotowanie potrawy każda drużyna  miała godzinę.

Politechnika Białostocka wyremontowała wszystkie kuchnie we wszystkich domach studenta przy ul. Zwierzynieckiej, w sumie 40 kuchni. Koszt remontu wyniósł ok. 1,4 mln zł.

- Ta impreza wpisuje się w cykl obchodów Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa i ma na celu promocję tego Programu, pokazanie, jakie korzyści studenci z niego czerpią, czyli własny rozwój, zetknięcie się z inną kulturę poprzez pobyt w innym kraju, samodzielność życiową. Gdy wracają, wiemy, że skorzystali z Erasmusa – powiedziała prorektor PB Marta Kosior-Kazberuk, również członek kulinarnego jury.

(at)

facebook