Dodana: 30 lipiec 2017 13:41

Zmodyfikowana: 30 lipiec 2017 14:52

Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. Spotkajmy się w Drohiczynie

Obiecywaliśmy i słowa dotrzymujemy – przyznaje Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. - Po województwie lubelskim i podkarpackim to właśnie w podlaskim Drohiczynie odbywa się II edycja przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” – wspólnego festiwalu promocyjnego trzech województw.

Ilustracja do artykułu IMG_6085.JPG

Impreza zaplanowana została na ostatni weekend lipca (29 – 30.07.2017) podczas „Dni Drohiczyna”. W festiwalu udział biorą wytwórcy wysokiej jakości regionalnych produktów z trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. To doskonała okazja do spróbowania w jednym miejscu produktów regionalnych i potraw typowych dla kuchni trzech województw.

Festiwal w woj. podlaskim odbywa się w Parku Miejskim w Drohiczynie. Powstało tam specjalnie wydzielone miasteczko produktów tradycyjnych i regionalnych wschodniej Polski. Odbywają się pokazy kulinarne, stoiska informacyjno - promocyjne trzech województw: podkarpackiego, podlaskiego oraz lubelskiego. Wystawcy mają szansę na wygraną w konkursach na najatrakcyjniejsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt.  Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski to również szereg innych atrakcji, m.in.: Rajski Spływ Kajakowy rzeką Bug, zawody spławikowe oraz występy zespołów.

Do udziału w niej zachęcali w środę marszałkowie trzech województw Polski Wschodniej: Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, Grzegorz Kapusta, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego oraz Lucjan Kuźniar, Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego.

- Spotykamy się, by promować to, co smaczne i tradycyjne. To, co jest siłą naszych trzech województw – podkreślał w czasie spotkania z dziennikarzami Stefan Krajewski.

Zarówno w województwie lubelskim, jak i podkarpackim imprezy w ramach „Kulinarnego Szlaku Wschodniej Polski” już się odbyły. Za każdym razem z wielkim sukcesem.

- W lubelskim zorganizowaliśmy ją w ostatni weekend maja. Przewinęło się w tym czasie około 14 tysięcy ludzi – podkreśla wicemarszałek Grzegorz Kapusta. – Impreza połączona była ze świętem pierogów, ale była to też doskonała okazja do pokazania tradycyjnych, regionalnych, ekologicznych potraw. Chcemy promować takie produkty, bo jest to siłą naszych województw, jest to nasza cecha wspólna.

Także w podkarpackim odbyły się już imprezy w ramach „Kulinarnego Szlaku Wschodniej Polski” – regionalne dania i potrawy można było podziwiać i skosztować w trakcie Festiwalu Kresowego Jadła w Medynie Głogowskiej.

- Jako trzy województwa mamy wiele do zaoferowania. Postanowiliśmy to wykorzystać dla wspólnej promocji produktów wysokiej jakości, również tych ekologicznych – wyjaśniał Lucjan Kuźniar. – Samo podkarpackie ma się czym chwalić. Nasza kuchnia bogata jest wielokulturowością naszych mieszkańców którzy tu żyli i żyją: Polaków, Ukraińców, Rosjan i Żydów.

Przypomnijmy, że pomysł inicjatywy „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski” zrodził się wiosną 2016 r. Od początku miała ona na celu wspólną promocję żywności (tradycyjnej, regionalnej) z województw wschodniej Polski. Trzy zaangażowane w projekt regiony - podlaskie, lubelskie i podkarpackie - ustaliły, że będą promować kulinarny potencjał poprzez organizację w każdym z województw konkursów dla podmiotów produkujących  lub przetwarzających żywność.

Po ubiegłorocznym sukcesie, także w tym roku postanowiono kontynuować ten projekt. W lubelskim główne uroczystości odbyły się pod koniec maja, w Bychawie, podczas Festiwalu Pierogów. Na Podkarpaciu o samczym jedzeniu deliberowano i je degustowano w drugi weekend lipca, w Medyni Głogowskiej. Podczas Jarmarku Garncarskiego przeprowadzone zostały konkursy: na najlepszy produkt tradycyjny, najlepszy produkt ekologiczny i najładniejsze stoisko.

Wszystkie trzy województwa wyznaczyły też sobie zadanie: uzgodnienie wspólnego logo dla tej inicjatywy. I dlatego też każde z województw opracowało swój projekt. Wybór wspólnego logo nastąpi po zakończeniu tegorocznego cyklu imprez. Zwycięży projekt, który zdobędzie największą liczbę głosów. A głosować będzie można podczas trwających imprez (propozycje logo w załączniku poniżej).

Organizatorem „Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” jest Marszałek Województwa Podlaskiego we współpracy z Burmistrzem Drohiczyna oraz Miejsko – Gminnym Ośrodkiem Kultury w Drohiczynie.

mk,art

facebook