Dodana: 27 sierpień 2008 06:25

Zmodyfikowana: 27 sierpień 2008 06:25

VIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

We wtorek 26 sierpnia w białostockich "Spodkach" odbyła się ósma edycja finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Laureaci w kategorii "Gastronomia":

I miejsce: Restauracja "Sodas" z Puńska (chłodnik litewski i bliny litewskie)

II miejsce: Agroturystyka "Tatarska Jurta" Kruszyniany (pieremiacz, kołduny tatarskie)

III miejsce: Siergiejewiczówka z Łomży (flaczki z lina, węgorz w sosie koperkowym)

Laureaci w kategorii "Produkty":

W kategorii produktów i przetworów roślinnych:
I nagroda: Anna Czarnecka - Orpik za przecier z żurawiny surowej
II nagroda: KGW pogorzelec, Elżbieta Bondzio za kapuśniaki
III nagroda: Halina Pezowicz za pierniki babuni
wyróżnienie: Wanda Miszkiel za pierniki po gibiańsku

W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych:
I nagroda: Tomasz Siergiejewicz za pasztet z sandacza z rakami
II nagroda: Elżbieta Nadolna za polędwicę z kamiennego garnka
III nagroda: Władysław Gryka za pieczeń baranią
wyróżnienie: Biruta Virakas za kiełbasę wiejską litewską

W kategorii napojów:
I nagroda: Barbara Zalewska za podpiwek z kawy zbożowej
II nagroda: Marzena Krawiecka za nalewkę na pszczelich nóżkach
III nagroda: Marek Giersz za miód żmudzki
wyróżnienie: Piotr Bączyk za nalewkę melisową

W kategorii produkty mieszane:
I nagroda: Danuta Bagińska – Stowarzyszenie Barwa za kibiny z nadzieniem mięsnym
II nagroda: Dżenneta Bogdanowicz za pieremiacz
III nagroda: Lilia Drobnikowska za pielmieni
wyróżnienie: Jolanta Wilgat za chleb z duszą na tataraku

Ponadto Kapituła nominowała do nagrody „Perła 2008” następujące produkty:

- Pierekaczewnik – Dżennety Bogdanowicz
- Polędwicę Sochoniowską wędzoną jabłonką – Magdaleny Kozłowskiej i Jacka Marczuka

Ponadto dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przyznał specjalne wyróżnienia, które otrzymali:

- Eugenia Nowicka za wędliny w słoikach
- Biruta Zimnicka za gałąź brzozy

Konkurs otworzył członek zarządu województwa podlaskiego – Mieczysław Baszko, odpowiedzialny w Zarządzie Województwa Podlaskiego za rolnictwo.

- Witam producentów i wystawców, którzy przeprowadzają dziś degustację i prezentację. Pragnę podkreślić, że dla tak dla zarządu jak i dla Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego zależy, aby nasze produkty regionalne, których producenci postawili i tak wysoko poprzeczkę, podnieśli jeszcze wyżej. Województwo Podlaskie słynie ze swoich produktów. Jesteśmy z tego dumni. Jesteście Państwo ambasadorami naszego regionu.

- Jesteście Państwo zawsze wierni tradycji, temu, co jest w spichlerzu podlaskim. To już ósmy finał. Ten konkurs to istna skarbnica naszej tradycji kulinarnej. Cieszę się, że mają Państwo świadomość, że trzeba te produkty zgłosić do Brukseli, aby zastrzec i prawnie chronić ich wyjątkowość - powiedział w imieniu kapituły konkursu Jan Zwoliński.

- Dzieckiem konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo jest Polska Izba Produktu Lokalnego oraz znak: „Jakość Tradycja”. Trzeba się o taki znak ubiegać – przekonywał przewodniczący Kapituły.

Organizatorami przedsięwzięcia są: Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Celem przedsięwzięcia jest wyłonienie najciekawszych dań i produktów lokalnych, które zmierzą się na ogólnopolskim finale podczas targów FARMA w Poznaniu. Kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który chcemy wykorzystać jako atut rozwojowy.

Ósma edycja została poszerzona o część kulinarno-gastronomiczną, w której w szranki stanęły dwuosobowe zespoły - ich zadaniem było przygotowanie w ciągu godziny, na oczach komisji,  tradycyjnego dania,  przystawki lub zupy w oparciu o lokalne surowce.

Ponadto wzorem lat ubiegłych osobna komisja dokonała wyboru laureatów wojewódzkich w kategorii produktów lokalnych.

Przypomnijmy, że do tej pory o miano „Perły” kulinarnego dziedzictwa rywalizowały gotowe produkty w następujących kategoriach:

I. Produkty i przetwory roślinne
II. Produkty i przetwory zwierzęce
III. Napoje
IV. Produkty mieszane

Produkty oceniają członkowie Kapituły podzieleni na dwie kategorie: "Produkty" i "Gastronomia".

Kategoria „Produkty”:

- Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Jan Zwoliński - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Grażyna Kurpińska - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Sławomir Gromadzki – dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
- Zbigniew Nikitorowicz – dyrektor Gabinetu Marszałka Województwa
- Wojciech Kowalczuk – Muzeum Podlaskie

Kategoria „Gastronomia”:

- Hanna Szymanderska - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Małgorzata Daniłowicz – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
- Irena Kaus – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
- Jerzy Cetera - Muzeum Podlaskie
- Arleta Żylnel – Kapituła Szefów Kuchni

W konkursie uczestniczą tradycyjnie osoby fizyczne, stowarzyszenia oraz przedsiębiorstwa, których zgłoszenia zostaną zaakceptowane przez komisję konkursową. Tak więc kategoria „produktów regionalnych” odbywać się będzie dotychczasowym trybem.

Inicjatywa ta jest szansą wypromwania bądź umocnienia marki na terenie województwa oraz całego kraju. Laureaci finału ogólnopolskiego będą mieli możliwość uczestnictwa w Międzynarodowych Targach FARMA w Poznaniu.

Więcej informacji: 85-74-97-502, rolnictwo@umwp-podlasie.pl


Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook